Web Analytics Made Easy - Statcounter

سدسازی‌های ترکیه بر رودخانه‌هایی که در تامین حقابه ایران تاثیرگذار هستند، مورد مناقشه بین کشور ما ترکیه بوده است. ترکیه علاوه بر سد‌هایی که تاکنون ساخته است ۱۰ پروژه‌ ابرآبی دیگر را نیز در دستور کار دارد .

‏سد آتاتورک که ۷۵ درصد آب فرات را ذخیره می‌کند با ظرفیت ۵۰ میلیاردمترمکعب، معادل ۶۵۰ سد ایران و معادل نیمی از ظرفیت تمام آب‌های ایران است؛ سد ایلیسو با بیش از ۱۰ میلیارد متر مکعب نیز مانع ورود ۵۶ درصد آب دجله و متروکه کردن میلیون‌ها هکتار از اراضی کشاورزی عراق و سوریه می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نادری، فعال محیط زیست در این باره گفت: بر اساس تفاهم نامه امضا شده بین کشور‌های همسایه که با رودخانه ارس هم مرز هستند، حقابه و سهم هر کشور مشخص شده که ۵۰ درصد از آن سهم ایران و ۵۰ درصد دیگر سهم دیگران است؛ اما ما هنوز از سهم خود به طور کامل استفاده نکردیم و بر اساس شیوه نامه‌ها این حق ایران است که هر طور که بخواهد از سهم خود استفاده کند. آنچه مهم است این است که از این حقابه در کجا، چگونه و با چه مکانیزم و هزینه‌ای استفاده شود.

او افزود: ایران به دنبال این نیست که از سهم دیگران استفاده کند و شاخص‌هایی وجود دارد که میزان استفاده از آب رودخانه ارس را برای کشور‌های همسایه مشخص می‌کند و کاملا قابل کنترل است لذا هیچ کس به دنبال استفاده از سهم دیگری نیست.

این فعال محیط زیست گفت: در سال‌های اخیر کشور ترکیه اقدام به احداث سد‌های متعدد بر رودخانه‌های مرزی بدون رعایت حقابه کشور‌های همسایه از جمله ایران، عراق و سوریه کرده که این امر اثرات مخربی بر محیط زیست، کشاورزی و حتی معیشت مردم این کشور‌ها دارد.

داپ، ابر پروژه‌ تهدید کننده‌ ایران

نادری ادامه داد: داپ ابر پروژه‌ای دیگر از مجموع پروژه‌های سدسازی ترکیه است که نام آن اصلا در سطح رسانه‌ها مطرح نشده است. این پروژه کاملا چراغ خاموش و محرمانه پیش می‌رود؛ پروژه‌ای که به دلیل اثرگذاری مستقیم برآورد روخانه ارس، حیات شمال غرب ایران را به‌طور جدی تهدید می‌کند.

او گفت: این پروژه برخلاف پروژه گاپ به دلیل تبعات منفی و به خصوص تبلیغاتی که علیه ترک‌ها داشت، کاملا محرمانه پیش می‌رود تا ترک‌ها درگیر فضای منفی رسانه‌ای علیه خود نشوند؛ عمق فاجعه وقتی بیشتر آشکار می‌شود که بدانیم پروژه گاپ با همه مشکلات برای ایران، پروژه‌ای بود که سدهایش برق‌آبی بودند و آب ذخیره شده پشت این سد‌ها به مصرف نمی‌رسید بلکه برای تامین برق رهاسازی می‌شد.

این کارشناس گفت: اما در پروژه داپ که بر روی ارس ساخته می‌شود هدف توسعه کشاورزی و مصرف آب است و در چنین شرایطی باید که همه دستگاه‌های مسئول اجرایی و تقنینی علیه بلندپروازی‌های ترکیه واکنش مناسبی داشته باشند.

او ادامه داد: برای نمونه سد کاراکورت بر روی رودخانه مرزی ارس چهار برابر سد کرخه است و نزدیک به ۶۰ الی ۷۰ درصد ورودی رودخانه ارس را کاهش می‌دهد.

به گفته نادری، پروژه‌های سدسازی غیرقانونی و بدون توجه به معاهدات بین‌المللی ترکیه در آینده باعث کاهش شدید ذخیره آب سد‌های ارس، خدا آفرین و قیز قلعه سی شده و در نتیجه دشت‌های وسیع و حاصلخیز در استان‌های آذربایجان شرقی و اردبیل نظیر پارس‌آباد، مغان و دشت اردبیل با کمبود شدید منابع آب مواجه خواهند شد. همچنین امنیت غذایی، محیط زیست و به‌طور کل اکوسیستم حوضه رودخانه ارس دچار صدمه خواهد شد.

پیش‌تر رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس گفته بود ۱۵ کشور همسایه داریم و در زمینه انتقال آب و حقابه با برخی از آن‌ها با چالش‌هایی مواجه هستیم. کشور ترکیه در حال احداث سد‌هایی آن هم بدون نگاه به آینده بوده و حقابه کشور‌هایی مانند عراق، سوریه و ایران را مورد توجه قرار نداده است.

پیش‌تر وزیر امور خارجه کشورمان نیز اعلام کرده بود حتی از یک قطره از سهم ملت ایران از حق‌آبه‌های تاریخی و مرزی نخواهیم گذشت.

باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی محیط زیست

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: سدسازی ترکیه حقابه انرژی برقابی رودخانه ارس محیط زیست کشور ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۴۲۰۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دیدار هیات پارلمانی ترکیه با امیرعبداللهیان

وزیر خارجه کشورمان در دیدار هیات پارلمانی ترکیه، نقش ملت ترکیه در گسترش تمدن اسلامی و ارزش‌های انسانی را ستود. - اخبار بین الملل -

به گزارش حوزه سیاست خارجی خبرگزاری تسنیم، کایهان ترکمن‌ اوغلو، رئیس گروه دوستی پارلمانی ترکیه و ایران که در راس هیاتی پارلمانی به کشورمان سفر کرده است، با حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه دیدار  و در خصوص  روابط و همکاری‌های فی مابین  دو کشور گفتگو کرد.

وزیر امورخارجه کشورمان در این ملاقات  با ابراز خرسندی از دیدار با نمایندگان مردم شریف و مسلمان ترکیه اظهار داشت: ملت ترکیه جایگاه و سهم شایسته‌ای در گسترش تمدن و فرهنگ اسلامی و اشاعه اخلاق و ارزش های انسانی داشته‌اند و امروز هم در حمایت از ملت مظلوم فلسطین نقش موثر دارند.

امیرعبداللهیان جایگاه ترکیه در سیاست همسایگی ایران را ویژه دانست و نقش آفرینی ایران و ترکیه به عنوان دو کشور قدرتمند در ایجاد ثبات پایدار در منطقه غرب آسیا را کلیدی ارزیابی کرد.

وزیر امور خارجه کشورمان با تمجید از نقش گروه های دوستی پارلمانی دو کشور در ارتقای مناسبات دوجانبه، تقویت دیپلماسی پارلمانی و تعاملات مستمر نمایندگان مجالس دو کشور را در پیشبرد دیپلماسی رسمی حائز اهمیت توصیف کرد.

امیرعبداللهیان با اشاره به سفر اخیر رئیس جمهور اسلامی ایران به ترکیه و توافقات صورت گرفته در هشتمین نشست شورای عالی همکاری های دو کشور، روند مناسبات در حوزه های مختلف را رو به رشد ارزیابی نمود و اظهار داشت: اراده روسای جمهور دو کشور  گسترش مناسبات بویژه در بعد اقتصادی در راستای منافع مشترک دو‌ ملت است.

وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به همکاری های نزدیک جمهوری اسلامی ایران با ترکیه در بحران غزه، تصمیم رییس جمهور ترکیه در قطع مناسبات تجاری با رژیم صهیونیستی را اقدامی  موثر و ارزشمند عنوان نمود.

کایهان ترکمن‌ اوغلو، رئیس گروه دوستی پارلمانی ترکیه و ایران نیز در این دیدار با ابراز خرسندی از سفر به جمهوری اسلامی ایران و تقدیر از حسن میزبانی کشورمان اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران همواره یاور مظلومان بوده و در تحولات اخیر غزه و فلسطین شاهد حمایت موثر دولت و ملت ایران از مردم مظلوم فلسطین هستیم و این رویکرد از نظر ما درخور تقدیر و تشکر است.

وی در ادامه حمله تروریستی رژیم اسراییل به سفارت جمهوری اسلامی ایران در دمشق را قویا محکوم نمود و تاکید کرد برای کاهش تنش در منطقه توقف نسل کشی در غزه ضروری است.

کایهان در ادامه با اشاره به روند روبه رشد مناسبات اقتصادی و تجاری دوجانبه و توافقات انجام شده در نشست اخیر روسای جمهور دوکشور در آنکارا، بر حمایت پارلمان ترکیه از ارتقای مناسبات دو کشور، رفع موانع موجود و تسریع در اجرای  توافقات مشترک تاکید کرد.

در این دیدار متین ارگون، دوغان بکین، بنیامین بزگیک و خانم زحل کاراکوچ دورا اعضای گروه دوستی پارلمانی دو کشور و عادل نجف زاده، رئیس گروه دوستی پارلمانی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه نیز حضور داشتند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • برگزاری کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی ایران و ترکیه ماه آینده
  • صرفه‌جویی ۵ هزار مگاواتی برق با افزایش بازدهی ۲۰ میلیون کولر آبی
  • دیدار وزیر خارجه و گروه دوستی پارلمانی ترکیه
  • دیدار هیات پارلمانی ترکیه با امیرعبداللهیان
  • تابستان منهای خاموشی
  • ریزش ۷۹ درصدی تورم تولید/کاهش تورم مصرف‌کننده ادامه دارد؟
  • در سال گذشته ۳ میلیارد دلار واردات بنزین داشتیم / تا دو سال آینده در همه حوزه‌های بحران خواهیم داشت
  • تولید گاز باید افزایش پیدا کند/ لزوم بهینه سازی مصرف
  • آغاز به کار پنل‌های تخصصی نخستین کنفرانس بین‌المللی علوم هسته‌ای
  • آغاز به کار پنل‌های تخصصی نخستین کنفرانس بین‌المللی علوم هسته ای